Top 10 PPC Interview Questions and Answers 2017

Top 10 PPC Interview Questions and Answers 2017 – here you can find top asked ppc interview questions answers.

Ques 1: What is PPC?

Ans: Pay-per-click marketing is a way of using search engine advertising to generate clicks to your website, rather than “earning” those clicks organically. You know those sponsored ads you often see at the top of Google’s search results page, marked with a green label.

Ques2: What is Actual CPC?

Ans: The actual cost of a click for an advertiser in an auction. The actual CPC is calculated in real time and we cannot know the Actual CPC, but we can see Avg. CPC.

Ques3: What are the Factors which affect Quality Score ?

Ans: Quality Score depends on the following metrics

  • CTR of the Keyword
  • Relevance of Keywords and Ads
  • Landing Page Quality
  • Historic Account Data

Ques4: How can you Improve Conversion Rates ?

Ans: By creating ads which match perfectly with keywords and creating tightly themed ad groups so we can get targeted users to best landing page. Also by improving the Landing Page quality we can improve the conversions.

Ques5: Mention some of the Google Adword Ad Extensions?

Ans: Different ad extension can enhance the increase in traffic.  Some of the common Ad extensions used in adwords are

  • Sitelinks
  • Call Extensions
  • Location Extensions
  • App Extensions
  • Review
  • Callout
  • Structured Snippets
  • Price

Ques6: Mention in google Adwords that options can’t be changed after creating an account?

Ans: After creating account Currency and Time Zone, cannot be changed.

Ques7: How many types of Keyword Match Type in Google Adwords?

Ans: There are 5 types of keyword Match Type

  • Broad Match
  • Broad Match Modifier
  • Pharse Match
  • Exact Match
  • Negative keywords

Ques8: Explain what are the other two options for bidding other than C-P-C?

Ans: CPC the other two options are CPM (Cost per Thousand Impression) and CPA (Cost Per Action).

Ques9: What is the meaning of Ad Rotation?

Ans: If you have multiple ads within an ad group, your ads will rotate because no more than one ad from your account can show at a time.

  • Optimize for clicks (default)
  • Optimize for conversions
  • Rotate evenly
  • Rotate indefinitely

Ques10:  How many types of targeting in video and display network campaigns?

Ans: There are mainly 5 types of targeting we use in these networks

  • Demographics
  • Keywords
  • Topic
  • Interest & Remarketing
  • Placements